logo

Videobellen en je stem

Videobellen is na corona niet meer weg te denken uit ons zakelijk leven. Maar door een verkeerde houding en te weinig pauzes lijdt onze stem er onder. Veel professionals kampen met stemproblemen na videobellen en daar is iets aan te doen.

Er zijn verschillende redenen waarom videobellen je stem kan aantasten. Ten eerste kan de geluidskwaliteit van de videoconferentieplatforms slecht zijn, waardoor je harder moet praten of schreeuwen om jezelf verstaanbaar te maken. Dit kan leiden tot overbelasting van je stembanden, die trillen om geluid te produceren. Als je je stembanden te veel belast, kunnen ze ontstoken, geïrriteerd of beschadigd raken, wat kan resulteren in heesheid, pijn, verlies van bereik of stem, of zelfs stembandknobbeltjes.

Ten tweede kan videobellen je stem vermoeien door de constante visuele en auditieve aandacht die het vereist. Je moet niet alleen luisteren naar wat de andere deelnemers zeggen, maar ook letten op hun gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en andere visuele signalen. Dit kan cognitieve en emotionele stress veroorzaken, die je stem kan beïnvloeden. Bovendien kan het zien van jezelf op het scherm je zelfbewust maken over je uiterlijk en je stem, waardoor je je stem kunt veranderen of aanpassen. Dit kan je stem onnatuurlijk of geforceerd laten klinken, wat ook je stembanden kan belasten.

Ten derde kan videobellen je stem uitdrogen door het gebrek aan vocht in de lucht. Als je langdurig in een gesloten ruimte zit, zoals je huis of kantoor, kan de lucht droog en stoffig zijn, wat je keel en mond kan uitdrogen. Dit kan je stem smeren en beschermen tegen irritatie en infectie verminderen. Een droge stem kan klinken als een schorre, krakende of piepende stem, en kan ook jeuk, branderigheid of een brok in je keel veroorzaken.

Wat kun je doen om je stem te beschermen?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je stem te beschermen en te verzorgen als je veel videobelt. Hier zijn enkele tips:

Beperk de duur en frequentie van je video-oproepen. Probeer niet meer dan twee uur per dag te videobellen, en neem regelmatig pauzes tussen de oproepen door. Als je een lange video-oproep hebt, zet dan af en toe je microfoon uit en laat je stem rusten. Zorg voor een goede geluidskwaliteit. Gebruik een koptelefoon of een externe microfoon om achtergrondgeluiden te verminderen en je stem beter te laten horen. Pas het volume van je luidsprekers of koptelefoon aan zodat je jezelf en de anderen goed kunt horen. Vermijd om in een echoënde of lawaaierige ruimte te videobellen. Spreek op een natuurlijke en comfortabele toon. Probeer niet te hard, te zacht, te hoog of te laag te praten. Spreek duidelijk en langzaam, en articuleer je woorden goed. Vermijd om te mompelen, te fluisteren, te grommen of te schrapen, want dat kan je stembanden irriteren. Gebruik variatie in je stem om je boodschap interessant en expressief te maken. Verberg of minimaliseer je eigen beeld op het scherm. Dit kan je helpen om je minder zelfbewust te voelen over je uiterlijk en je stem, en je meer te concentreren op de inhoud en de interactie van de video-oproep. Je kunt ook je camera af en toe uitzetten als je je ongemakkelijk voelt of je privacy wilt. Hydrateer je stem. Drink veel water of kruidenthee voor, tijdens en na de video-oproep om je keel en mond vochtig te houden. Vermijd alcohol, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, zuivelproducten en suikerhoudende dranken, want die kunnen je stem uitdrogen of slijm veroorzaken. Je kunt ook een luchtbevochtiger of een luchtreiniger gebruiken om de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit in je ruimte te verbeteren. Verzorg je stem. Doe wat stemoefeningen of zing een liedje om je stem op te warmen voor de video-oproep. Maak je keel en nek los door ze zachtjes te masseren of te rekken. Gebruik een keelspray, een pastille of een snoepje om je keel te verzachten als je pijn of irritatie voelt.

Raadpleeg een arts of een logopedist als je stemproblemen aanhoudend of ernstig zijn.

Videobellen is een geweldige manier om in contact te blijven, maar het kan ook je stem schaden als je het niet goed doet. Door deze tips te volgen, kun je je stem gezond en sterk houden, en je video-oproepen aangenamer en effectiever maken.

Wil je meer weten of hoe je je stem beter kunt gebruiken, neem dan contact op met Mondeling Logopedie. We helpen je graag verder. Bijvoorbeeld met een stemworkshop.