logo

6 gouden stemregels

Je stem zet je dagelijks op verschillende manieren in: Je roept je kinderen, houdt calls, belt je vader. Niet altijd houdt je stem dit vol. Dan is het superbelangrijk om goed voor dit instrument te zorgen. Zo voorkom je dat je keelklachten krijgt of hees wordt.

Dit zijn 6 gouden regels om goed voor je stem te zorgen:

DRINK WATER

Drinken bevochtigt de slijmvliezen en zorgt voor afvoer van het slijm. Drink ongeveer 2 liter per dag

VERMIJD KUCHEN EN SCHRAPEN

Tijdens het hoesten slaan de stembanden hard tegen elkaar aan. Hierdoor raakt de keel geïrriteerd. Probeer de kriebel weg te slikken of neem een slokje water

ADEM DOOR DE NEUS

De neus zuivert en verwarmt koude, vuile en droge buitenlucht of de droge lucht binnen. Door ademen door de neus is er minder kans op infecies in de keel.

VERMIJD STEMMISBRUIK

Roepen en schreeuwen geeft een plotselinge of onaangepaste hoge stembelasting die schadelijk is voor de stembanden. Soms bent u zich niet bewust van deze manier van stemgeven, denk bijvoorbeeld aan sportevenementen of luid spreken in een luidruchtige omgeving

FLUISTER NIET

Door deze onnatuurlijke manier van spreken worden je stembanden juist extra geïrriteerd en belast . Oefen in het heel zacht spreken.

BEPERK ROKEN, ALCOHOL EN KOFFIE

Koffie en alcohol drogen de slijmvliezen uit. Probeer deze dranken af te wisselen met een glas water. Roken irriteert de slijmvliezen van de neus en de keel . Alcohol onderdrukt daarnaast het zenuwstelsel. Hierdoor voel je minder en dat zorgt ervoor zorgt dat je lichte pijn en prikkeling minder snel opmerkt.

Soms zijn de gouden regels niet genoeg en ontwikkel je toch stemklachten. Daarvoor heeft Mondeling Logopedie de Vox Vibes™ methode ontwikkeld. Met de Vox Vibes methode leer je je stem weer goed te gebruiken en verdwijnen je klachten als sneeuw voor de zon. Meer informatie over Vox Vibes kan je vinden op www.voxvibes.com.